Qui som

Qui som?

Eivissa i Formentera Sense Plàstic és un moviment consolidat el 2018 i promogut per la Fundació per a la Conservació d’Eivissa i Formentera (IPF).

Reuneix més de vint organitzacions locals i sense ànim de lucre amb l’objectiu de conservar i preservar el medi ambient de les Pitiüses, centrant-se en la greu problemàtica de la contaminació per plàstic.

Què feim?

Tots els membres del moviment comparteixen una mateixa visió i és per això que s’estan unificant tots els seus coneixements i la seva experiència en l’àmbit mediambiental i social, per dissenyar un full de ruta i aconseguir que les nostres illes estiguin lliures de plàstic d’un sol ús.

Eivissa i Formentera Sense Plàstic forma part del moviment global Break Free From Plastic que engloba més de mil ONG i milions de ciutadans de tot el món.

La nostra visió

La nostra visió és cuidar i protegir el medi ambient natural de les Pitiüses de l’amenaça dels plàstics, i fomentar el respecte i la responsabilitat cap a l’autèntica bellesa natural, cultural i històrica d’Eivissa i Formentera. Aspiram que les nostres illes, els nostres ecosistemes, la nostra agricultura, els nostres aliments, la nostra aigua potable i l’aire que respiram tornin a estar lliures de substàncies tòxiques provinents del plàstic.

És una visió compartida: tant la població com les empreses i les autoritats locals actuen a l’uníson com a defensores dels valors que comparteixen, per aconseguir eliminar tot el plàstic d’un sol ús i reduir el consum de la resta de productes plàstics que no són necessaris.

El nostre principal objectiu és que les illes d’Eivissa i Formentera estiguin lliures de plàstics d’un sol ús l’any 2023.

Qué defendemos

Els darrers anys, el nostre planeta s’està ofegant en un mar de plàstics. La situació és tan crítica que “si no canviam la manera com produïm i utilitzam els plàstics, el 2050 hi haurà més plàstics que peixos a la mar.[1]   

Les illes d’Eivissa i Formentera, amb una població permanent de més de 150.000 habitants, s’enfronten a un continu creixement dels residus en un entorn natural finit. Els milions de visitants que s’hi reben cada temporada no fan res més que agreujar el problema.

Estudis científics recents revelen que al nord d’Eivissa hi ha punts amb una concentració de més d’ un milió de fragments de plàstic per quilòmetre quadrat.

Des del moviment d’Eivissa i Formentera desitjam generar consciència i criteri mediambiental. Volem oferir solucions fàcils per a la reducció i possible eliminació dels plàstics d’un sol ús, així com la reutilització i el reciclatge de plàstics a les nostres llars, empreses i institucions públiques.

Estam centrats en els plàstics d’un sol ús perquè són aquests els que amb major freqüència acaben contaminant la nostra terra i els nostres mars. Segons la Unió Europea, els articles de plàstic d’un sol ús representen al voltant de la meitat de tots els residus marins que s’han comptabilitzat a les platges europees.

Membres

Els membres del moviment d’Eivissa i Formentera Sense Plàstic són organitzacions (sobretot associacions i fundacions) sense ànim de lucre i de finalitat socioambiental amb una gran preocupació per l’amenaça de la contaminació per plàstic de les nostres illes.

Amics de la TerraAsociación OndineAssociació de Voluntaris d´EivissaBSplashCleanwaveClub Nàutic Sant Antoni de PortmanyCentro de Recuperación de Especies Marinas (CREM), Fundación ConcienciaFundación para la Conservación de Ibiza y FormenteraFundación DeixallesFundación Marilles, GEN-GOB Eivissa, IBI Foundation, Ibiza Fenix, Ibiza LimpiaLove Ibiza NowOceanic GlobalProartsoSokhratesQué CelesteVellmari

Els nostres coordinadors

Myrto Pispini

Ayelén Alonso

Coordinadora de Plastic Free Ibiza

Carolina Blanco

Sergio Viñuela

Coordinador de Plastic Free Formentera