Dues fundacions ambientals de les Illes Balears s’uneixen en una nova certificació per eliminar plàstics

Foto de Willy Uribe

IbizaPreservation i Save the Med desenvoluparan “Plastic Free Balearics” de manera conjunta per ajudar a empreses de totes les illes a treure els plàstics d’un sol ús

Illes Balears, 25 novembre de 2020 – Dos fundacions compromeses amb la conservació de les Illes Balears han anunciat avui una nova iniciativa conjunta per reduir la contaminació per plàstics d’un sol ús a tota la comunitat autònoma.

La fundació Save the Med, de Mallorca, i IbizaPreservation, han unit esforços a “Plastic Free Baleàrics”, amb l’eslògan: “quatre illes, un objectiu comú: unes Balears sense plàstic”. El projecte ha estat co-finançat per l’associació Beyond Plastic Med (BeMed). L’objectiu consisteix a crear una certificació homologada destinada en gran mesura a el sector HORECA, principal generador de residus del territori balear.

A través d’aquesta certificació, s’espera augmentar de manera important el nombre d’empreses compromeses amb la reducció de l’ús del plàstic d’un sol ús, a més d’involucrar a tots els sectors -privat, governamental i no governamental- per arribar a la meta comuna d’unes Balears lliures de plàstic.

Aquesta certificació conjunta és el resultat de la unió de dues idees pioneres per donar suport a empreses i societat a reduir l’impacte ambiental que genera la contaminació per plàstics i que afecta la biodiversitat balear i la salut de les persones. El 2019, “Plastic Free Ibiza y Formentera“, un moviment impulsat per IbizaPreservation, va llançar un procés de certificació, atorgant estrelles a les empreses pitiüses del sector HORECA que es comprometessin a reduir o eliminar plàstics d’un sol ús.

Per la seva part, la Fundació Save the Med ha desenvolupat el Programa “Balears Sense Plàstic” a Mallorca, per al que ha dissenyat una eina que mesura, compara i millora el comportament ambiental dels seus socis. Entre totes dues iniciatives s’ha arribat a assessorar més de 150 empreses del territori.

“Aquests assessoraments han permès la identificació de productes que s’estan utilitzant de manera innecessària i que es poden substituir per productes reutilitzables, locals i de temporada, reduint així la problemàtica existent al territori”, declarà Bradley Robertson, President de Save the Med. “En unir forces, amb tot el coneixement i l’experiència acumulats, s’espera aconseguir una certificació més robusta”.

El projecte durarà divuit mesos, començant amb un procés d’harmonització de les dues iniciatives a Mallorca i les Pitiüses. La certificació única que resultarà d’aquest procés també serà aplicable a Menorca, a través de Plastic Free Menorca, una iniciativa de la Fundació per a la Preservació de Menorca.

Properament entrarà en vigor la nova Llei de Residus Balear, centrada en la substitució de productes plàstics d’un sol ús. Aquesta legislació obligarà a les empreses del territori a canviar i modificar les seves operacions amb l’objectiu de seguir la nova normativa.

“Les nostres dues organitzacions s’estan avançant a aquesta llei, centrant-nos en la necessitat de canviar el model d’un sol ús per un model més responsable i respectuós amb el medi ambient”, ha constatat Sandra Benbeniste, directora de IbizaPreservation.

QUI SOM

IbizaPreservation

IbizaPreservation és una fundació sense ànim de lucre que treballa per preservar, protegir i restaurar la terra i el mar de les Pitiüses i promou iniciatives sostenibles. Des 2018, ha impulsat Plastic Free Eivissa i Formentera, un moviment que es compon d’unes 15 organitzacions locals, que creen consciència i promouen pràctiques sostenibles per aconseguir que les illes estiguin lliures de plàstic d’un sol ús per al 2023.

ibizapreservation.org              @ibizapreservation

Save the Med Foundation

La Fundació Save The Med és una organització sense ànim de lucre que treballa per a la regeneració del mar Mediterrani, un dels mars més fràgils de la planeta. A través de la investigació marina d’avantguarda, projectes comunitaris i l’educació, Save The Med comunica la ciència a les comunitats locals, inspira acció, convida a la col·laboració i ajuda a formar una generació d’impulsors de canvi.

www.savethemed.org       @savethemed        #GenerationSaveTheMed

Beyond Plastic Med

Beyond Plastic Med es va crear el 2015 com a iniciativa de la fundació Prince Albert II de Mònaco. Avui dia, l’associació monegasca BeMed reuneix les fundacions Prince Albert II de Mònaco, Tara Ocean Foundation, Surfrider Foundation Europe i IUCN. La seva missió consisteix a desenvolupar i donar suport a una xarxa de parts interessades a la Mediterrània compromeses amb frenar la contaminació per plàstic a través de solucions innovadores i sostenibles.

www.beyondplasticmed.org   @beyondplasticmed   #InitiativesBeMed

Share this post